10:10:10 Samen de beslommerigen op de wereld vastleggen.

Op de site van OneWorld.nl staat een interessant artikel over de ‘One Day on Earth’ actie op 10 oktober 2010.  Deze actie wordt ondersteund door VN-ontwikkelingsfonds UNDP, het Rode Kruis, Wereldnatuurfonds en End Poverty. Het doel is om de dagelijkse beslommeringen in de wereld op beeld vast te leggen.

Het artikel:

Van tieners met een mobieltje tot professionele documentairemakers. Op 10 oktober maken filmers en fotografen over de hele wereld een snapshot van het leven op aarde. De UNDP helpt mensen in landen met traag internet om ook een filmpje te uploaden.

Behalve voor bruidsparen is 10:10:10 ook voor actievoerders een aantrekkelijke datum. Naast een grote klimaatcampagne is er die dag ook een grote ‘crowdsourcing’actie: One Day on Earth vraagt mensen van over de hele wereld om gedurende 24 uur hun dagelijkse beslommeringen vast te leggen en te delen met de rest van de wereld. Van de filmpjes zal een lange film worden gemaakt die volgend jaar te zien zal zijn. De film is bedoeld als een soort van tijdcapsule. De actie wordt gesteund door VN-ontwikkelingsfonds UNDP, het Rode Kruis, Wereldnatuurfonds en End Poverty.

Cinematografische symfonie
“Dit wordt de eerst echte wereldwijde film”, aldus initiatiefnemer regisseur Kyle Ruddick. Ruddick kwam op het idee voor dit project nadat hij in 2008 muzikanten van over de hele wereld samen zag musiceren tijdens het World Festival of Sacred Music. “In het begin moesten de muzikanten nog aan elkaar wennen, maar uiteindelijk werd het een harmonieuze symfonie. Dat moet ook met film kunnen dacht ik.”

Meedoen
Iedereen kan meedoen. Het idee is om te laten zien wat er zich in 24 uur op aarde aan diversiteit, conflict, drama, schoonheid en vreugde afspeelt. Op een online community kunnen deelnemers ervaringen en ideeën uitwisselen. Door deze wereldwijde samenwerking hoopt One Day on Earth het wereldwijde begrip voor elkaar te bevorderen. Dit moet resulteren in een grotere bereidheid om gelijkheid en duurzaamheid op aarde te promoten. Vandaar dat goede doelen als Oxfam zich graag met het project verbinden. Zij kunnen ook aan het project meedoen, evenals onderwijsinstellingen.

Camera’s uitdelen
De UNDP maakte onlangs bekend dat het zich zal inzetten om ervoor te zorgen dat ook mensen in landen met een trage internetverbinding met het project mee kunnen doen. In landen als Haïti, Afghanistan, Cuba en Soedan zullen VN-medewerkers camera’s uitdelen en de daarmee gemaakte filmpjes verzamelen en uploaden. Ook zullen bijna een half miljoen studenten uit 64 landen in het kader van dit project een mediakit krijgen om hen vertrouwd te maken met nieuwe technieken en sociale media.

Om al die duizenden filmpjes van over de hele wereld te kunnen uploaden stelt Vimeo bandbreedte beschikbaar. Alle filmpjes samen moeten een groot online archief worden dat voor iedereen via een wereldkaart toegankelijk is.

De trailer van ‘One Day on Earth’:

Op OneWorld.nl hebben wij dit artikel gevonden.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: