Vlaardingen is de ‘groenste’ stad van Europa

Vlaardingen was al de groenste stad van Nederland, maar is sinds afgelopen weekend ook de groenste stad van Europa. Niet echt een stad waar je gelijk aan denkt als je ‘groen’ hoort, Maar daar trok de jury van Entente Florale in Italië zich niks van aan.

De groene plekken in de stad zitten ingeklemd tussen industriële gebieden. De jury was onder de indruk van het ecologische groen onderhoud dat al 30 jaar plaats vindt, de betrokkenheid van de burgers bij de natuur, de netheid en de koppeling van het landelijke gebied aan de stad.

Volgens Wethouder Milieu en Cultuur Jan Robberegt was juist het feit dat Vlaardingen niet meteen bekend staat als een ‘groene stad’ een voordeel. Zo zei de jury ”Het laatste dicennium is de stad voortvarend gestart met sanering, renovatie en herstel van de verouderde wijken uit de jaren 60 van de vorige eeuw en de industriebebouwing in het centrum. De jury heeft buitengewoon veel waardering voor voor de wijze waarop de stad deze moeilijke opgave realiseerd.”

Op thema’s kon men in totaal 100 punten halen en Vlaardingen had met 85 punten een ‘goude medaille’. Net zoals 3 andere Europese steden. Sinds Vlaardingen is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland heeft de stad veel aan publiciteit gedaan. Er waren wedstrijden voor de groenste staat, de groenste tuin, het groenste balkon en er waren speciale groene routes uitgestippeld. ‘Het is natuurlijk mooi voor het imago van de stad’, volgens Robberegt.

Vlaardingen wil haar groenpeil graag hoog houden. ‘Dat wordt moeilijk met alle bezuinigingen, maar we willen op een zo hoog mogelijk niveau blijven. Op dit moment wordt begonnen aan de restauratie van het stadspark Oranjepark, dus we gaan zeker door met de groeninspanningen.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: