Duurzaam innoveren winstgevend voor MKB

Op vrijdag 3 september werd door blikopnieuws.nl nogmaals bevestigd dat duurzaam innoveren niet alleen iets is voor grote bedrijven. Ook de middel- en kleinbedrijven vinden tegenwoordig de mogelijkheden om duurzaamheid te integreren in de organisatie.

Door te investeren in duurzaamheid, vergroot dit hun concurrentiekracht, verlagen de (productie)kosten en verbeteren sociale en milieuprestaties.

Kleine, praktische toepassingen
MKB-bedrijven zijn duurzaam innovatief op hun eigen manier, stelt Bos-Brouwers. Het gaat meestal niet om radicaal nieuw technologieën maar kleinere, praktische toepassingen.

Uit het onderzoek van Bos-Brouwers komt naar voren dat de traditioneel gehanteerde driedeling tussen koplopers-volgers-achtervolgers in de praktijk voor deze bedrijven niet goed werkt.
De grote groep MKB-ondernemingen in Nederland is zeer divers en daarom gebaat bij een meer gedetailleerde benaderingswijze. Daarnaast zijn de verschillen tussen bedrijven binnen een bepaalde sector groter dan tussen sectoren. Door doelgroepen scherper te definiëren kunnen beleidsmakers en intermediaire organisaties hun instrumenten effectiever inzetten om duurzaamheid te stimuleren.

Zeven factoren maken duurzamer
Er zijn zeven factoren die significant bijdragen aan duurzame innovatieprocessen binnen MKB-ondernemingen, zo blijkt uit Bos-Brouwers onderzoek. Het vaak gehoorde rijtje “geld, tijd en kennis” hoort hier opvallend genoeg niet bij. Zij stelt dat succesvol duurzaam innoveren afhangt van de duurzaamheidsoriëntatie, formalisatiegraad, vaardigheden en kwaliteiten van personeel en economische ketenrelaties. Daarnaast spelen ook overheidsinstanties en brancheorganisaties een beslissende rol omdat die barrières kunnen wegnemen en samenwerking in de keten kunnen organiseren

Bekijk het artikel op blikopnieuws.nl

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: